Budapest Evezős Egyesület Budapest Csónakház
Budapest Evezős Egyesület - Népsziget
Evezz
            velünk!
SZJA 1%

Adód 1 %-ával segítsd a gyermekek sportolását!
   
Adószám: 18040843-1-41

Evezz velünk!
  
 Vízi túrák,

 Evezés oktatás,
 Rendszeres edzés,
 És számos más program
vár rád a Népszigeten!
 
A sportot soha nem késő elkezdeni!

Budapest, XIII. kerület, 
  Népsziget út 1-3.
  (az Újpesti öbölnél, a
   Duna-plázától 5 percre)

Információk és jelentkezés:
 
Utánpótlás korúak:
      Horváth Györgynél:
06-(30)-243-70-93

Kezdő felnőttek:
     Tarján Tamásnál:
06-(30)-341-47-28


e-mailen:

PARTNEREINK:
Angyalföldi
           József Attila Művelődési Központ

Vídám Vidrakölykök SE

OVER
           MAGAZINTÁMOGATÓINK:

MagNet Közösségi Bank

XIII. kerületi Önkormányzat
Fővárosi Önkormányzat
Önkormányzati Minisztérium
Nemzeti Sporthivatal
Nemzeti Civil Alap

SEGÍTS TE IS!

A támogatásokkal kapcsolatos kérdésekkel Tarján Tamáshoz az egyesület elnökéhez fordulhatsz: 06-30-341-47-28, vagy:I Love BEE
 

Budapest Evezős Egyesület

 

    A Budapest Csónakház Észak-pest jelenleg egyetlen evezős vízitelepe. Egyesületünkben minden korosztály számára, egész évben, a különböző igényekhez igazodva biztosítjuk a lehetőséget  a sportolásra. A hét minden napján, egész nap lehetőség van az evezőstelep használatára, ahol az evezésen kívül kondicionálóterem, illetve evezős ergométer terem is a sportolók rendelkezésére áll, de lehetőség van egyéb szabadidős tevékenységekre is (foci, tollaslabda, pingpong stb.).

    A sportegyesületünk nem kifejezetten „versenyegyesület” (bár természetesen a versenyzés is hozzátartozik a sportoláshoz), hanem elsősorban az egészséges, rekreációs testedzést igyekszik biztosítani az evezés iránt érdeklődők részére.  Ugyanakkor a tehetséges sportolók részére biztosítjuk a lehetőséget a versenyzésre, illetve a versenyekre való magas szintű felkészülésre.

    Az evezős sport népszerűsítése érdekében évente több rendezvényt szervezünk, amelyek közül kiemelkedik: a tavasszal megtartott Vízi Majális, és az őszi időszakban megrendezésre kerülő Öböl Kupa. "Vízi-suli" oktatási programunk keretében évente több száz gyermek ismerkedik meg, testnevelés órákon, illetve iskolai sportnapokon az evezéssel.

      Évente 4-5 vízitúrán, és 15-20 versenyen vesznek részt egyre eredményesebben sportolóink.     


Egyesületünk története

Sport Kedvelők Köre (1905. - 1919.)

    1905. A Magyar Kereskedelmi Rt., (a későbbi Angol-Magyar Bank) tisztviselői karából megalakult a „Sport Kedvelők Köre”. Már az alakulás évében Baróty Jenő indítványozta az evezősosztály megalakítását, amelyhez 100 koronát adományozott.

    1906. márciusában az Ügyvédi Kamara helyiségében megrendezett bál 800 koronás tiszta jövedelmét, ugyancsak Baróty indítványára, az evezős alaphoz csatolták, azonban ezen alapot Baróty katonai szolgálata alatt más sportágak támogatására használták fel.


    1909.
év tavaszára készült el, Baróty tevékenységének köszönhetően, az újpesti uszodához csatolva az Egyesület ponyvával fedett tutaja, amelyen a „Nyíl” nevű race-klinker szkiffet tárolták. Ezt követte néhány hét múlva egy új hárompárevezős, majd egy négyevezős. A következő években további 3 hajót vásárolt Baróty:
1909
          Ponyvával fedett tutaj

    1912. tavaszára elkészült egy kis úszóház. Ekkortól Mérei József segítette Baróty munkáját, aki többek között a hajók javítását is végezte:
1912
           Sport Kedvelők Köre

    Mérei József munkájának köszönhetően az I. világháború kitörését követő évben készült el a szakosztály első szárazföldi épülete:
1914
          Az első szárazföldi épületBudapest Evezős Club (1920. - 1944.)


    1920-ban az evezős szakosztály tagjaiból megalakult a Budapest Evezős Club. A Sportkedvelők Köre az evezős szakosztály teljes felszerelését átengedte a BEC-nek.
 

 Házszabály 1921.
 
Alapszabály 1923.
 
    1923. szeptemberében került sor (az előző évben már félkész állapotban használatba vett) a clubházuk avatóünnepségére, amely Galambos József építész tagtárs tervei alapján készült.
1923 az új
         clubház


    A következő évtizedben a túra és versenyevezés egyaránt folyamatosan fejlődött, háziversenyek és egyéb társas összejövetelek színesítették a club életét:

1929.-ben Kozma László nyerte meg az Egyesület első országos bajnoki címét egypárevezősben.
Kozma László


G. D. Hajógyár Sportköre (1944. - 1970.)

    A II. világháború végén, 1945. május 8.-án a Ganz Ábrahám Hajógyár 102. számú vízicserkész csapata - egy szovjet katonatiszt jelenlétében - megalapította a Ganz Danubius Hajógyár Sport Kört. (A BEC tagjai néhány hajóval a Margitszigetre költöztek, ahol a Hungária Evezős Egylettel 1947-ben egyesült Hungária-Budapest Evezős Egylet néven, amely egyesületet azonban 1949-ben megszüntették.)
Pap Kornélia
     Az ötvenes évek közepétől az Egyesületünk első „aranykorát” élte: Pap Jenőné, Méray Kornélia hét alkalommal egypárevezősben, hatszor pedig kétpárevezősben nyerte a női Országos Bajnokságot,
három bronzérme után 1958, 59, 60, és 61-ben pedig négyszer Európa Bajnokságot nyert, így mindeddig ő a legeredményesebb magyar női evezős. (Ekkor női számban még nem rendeztek világbajnokságot az evezésben.)

Magyar Hajó és Darugyár Sportköre (1971. - 1991.)

      Szabó Károly mesteredző munkájának köszönhetően az Egyesület a 70-es években ismét jelentős sikereket ért el, amely ekkor már a Magyar Hajó és Darugyár Sport Kör Evezős Szakosztályaként (MHD) működött. Ambrus Marianna szintén egymás után hétszer lett egypárevezősben országos bajnok, négyszer pedig kétpárevezősben. Ambrus Marianna a nemzetközi vizeken is eredményesen szerepelt: 1975-ben Nottingham-ben a Világbajnokságon ezüstérmet, 1977-ben Amszterdamban, majd 1978-ban az újzélandi Hamiltonban pedig bronzérmet szerzett, valamint a 1976-ban a montreali olimpián 6. helyen végzett.
Ambrus Mariann

    Ezekben az években Egyesületünk férfi evezősei is több országos bajnoki címet nyertek. A 80-as években a fiataloké volt a főszerep, Szabó Károlyné (Marika) tanítványai mind a hazai versenyeken, mind az Ifjúsági Barátság Versenyeken több érmet szereztek, most már, mint a Ganz Danubius Hajógyár Sport Egyesület Evezős Szakosztályának versenyzői.
Szabó Károly
         és Marika


Hajógyári Evezős Club (1992.-2005.)

    1991
végén a rendszerváltozás során csődbe ment hajógyár már nem volt képes fenntartani az evezős telepet, így a GDH Sport Egyesület megszüntette az evezős szakosztályát.
    1992. május 30-án
a vízitelep nélkül maradt evezősök Sarkadi Nagy Imre kezdeményezésére, Hajógyári Evezős Club néven új sportegyesületet hoztak létre. Néhány évnyi „hontalanság” után 1995. szeptemberében a Magyar Evezős Szövetséggel közösen a XIII. kerületi Önkormányzat, és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával sikerült az Egyesületnek visszavásárolnia a népszigeti evezős telepet.

   2002-ben Tarján Tamást választották meg a club elnökének, aki a tagok összefogásával az egyesület máig is tartó fejlesztésébe kezdett.


Budapest Evezős Egyesület (2006. -


    2006. február 14.-től
Egyesületünk, a Budapest Evezős Egyesület nevet vette fel. Ugyanebben az évben kezdte meg az utánpótlás nevelő munkáját a BEE-ben a korábbi hajógyáros evezős Molnár Zoltán (Lopez).

Szentendrei túrafordulóra indul a csapat

    2007.-ben Pálos Andrea és Rakonczai Gábor a Budapest Csónakházban épített hajójukkal, a Tűzhangyával evezték át az Atlanti óceánt a Kanári-szigeteki La Gomerától a Kis Antilláknál levő Antiguaba. Az 5233 km-es utat 51 nap alatt tették meg, ami átlagosan több mint 100 km volt naponta. A spanyolországi Rota kikötőjétől a Kanári-szigetekig tartó 1431 km-es utat a szállítási költségek csökkentése, illetve a tengeri gyakorlat megszerzése miatt szintén evezve tették meg, így a teljes táv 6664 km volt.

    2010. Jeunesse Kupa (Hazewinkel) Férfi négypárevezősben a Lőrincz Ádám (Csepel EK), Papp Gergely (BEE), Farkas Tamás (Vác VEC), Pétervári Molnár Bendegúz (BEE) - edzőjük Molnár Zoltán - a lengyel és brit csapattal folytatott óriási küzdelemben felülkerekedve lett aranyérmes.  vieók: A futam;  Az eredményhirdetés

Jeunesse
           kupa


2010. Június 6.-án, vasárnap reggel még csak a bejáratnál állt a víz, azonban délutánra a megáradt Duna elöntötte vízitelepünket.


2010 árvíz

    2012-ben a Magyar Evezős Szövetség közgyűlésén az eredményességi pontverseny II. kategória győztesének járó kupa mellett Egyesületünk elnyerte az elmúlt négy év "Legjobban fejlődő klubja" címet a hozzá tartozó kupával együtt.


Pontverseny II. kategória I. hely Legjobban fejlődő klubBudapest Evezős
            Egyesület - BEE

Világversenyeken elért eredményeink

1955. Nyílt Európa-Bajnokság (Snagov):
         egypárevezős 3. helyezett: Pap Kornélia
         négypárevezősben 3. helyezett: Sólyom Andrásné
         négyevezősben 5. helyezett: Nagy Ottóné
1956. Nyílt Európa-Bajnokság (Bled):
        
egypárevezős 3. helyezett: Pap Kornélia
         négyevezősben 5. helyezett: Nagy Ottóné
1957. Nyílt Európa-Bajnokság (Duisburg):
        
egypárevezős 3. helyezett: Pap Kornélia
1958. Nyílt Európa-Bajnokság (Poznan):
         egypárevezős 1. helyezett: Pap Kornélia
1959. Nyílt Európa-Bajnokság (Macon):
         egypárevezős 1. helyezett: Pap Kornélia
1960. Nyílt Európa-Bajnokság (London):
         egypárevezős 1. helyezett: Pap Kornélia
1961. Nyílt Európa-Bajnokság (Prága):
         egypárevezős 1. helyezett: Pap Kornélia

1975. Világbajnokság (Nottingham):
         egypárevezős 2. helyezett: Ambrus Mariann
1976. Olimpia (Montreál):
         egypárevezős 6. helyezett: Ambrus Mariann
1977. Világbajnokság (Amszterdam):
         egypárevezős 3. helyezett: Ambrus Mariann
1978. Világbajnokság (Hanilton - Új-Zéland):
         egypárevezős 3. helyezett: Ambrus Mariann

Felnőtt Országos Bajnokaink:

1929. egypárevezős:   Kozma László
1936. egypárevezős:   Kozma László

1952. kétpárevezős:   Sólyom Andrásné, Schulze Brigitta
1953. egypárevezős:   Pap Kornélia
1954. egypárevezős:   Pap Kornélia
          kétpárevezős:   Sólyom Andrásné, Pap  Kornélia 
1955. egypárevezős:   Pap Kornélia
          kétpárevezős:   Sólyom Andrásné, Pap Kornélia
1956. egypárevezős:   Pap Kornélia
          kétpárevezős:   Nagy Ottóné, Pap Kornélia
1957. egypárevezős:   Pap Kornélia
          kétpárevezős:   Nagy Ottóné, Pap Jenőné
1958. egypárevezős:   Pap Kornélia
          kétpárevezős:   Mócsi Judit, Pap Jenőné
1959. egypárevezős:   Pap Kornélia
1960. egypárevezős:   Pap Kornélia
           kétpárevezős:   Pap Kornélia

1973. egypárevezős:   Ambrus Mariann
1974. egypárevezős:   Ambrus Mariann
1975. egypárevezős:   Ambrus Mariann
          kétevezős:    Sarkadi Nagy György, Sarkadi Nagy Imre
1976. egypárevezős:   Ambrus Mariann
          kétpárevezős:   Szijj Ágnes, Ambrus Mariann
négypárevezős: Sarkadi Nagy György, Sarkadi Nagy Imre, Fekete Antal, Propokovics Iván
1977. egypárevezős:   Ambrus Mariann
          kétpárevezős:   Szijj Ágnes, Ambrus Mariann
1978. egypárevezős:   Ambrus Mariann
          kétpárevezős:   Szijj Ágnes, Ambrus Mariann
          kétpárevezős:   Hajdú Zoltán, Hangay Gábor
1979. egypárevezős:   Ambrus Mariann
          kétpárevezős:   Ambrus Mariann
          négypárevezős: Fekete Antal
1980. négypárevezős: Hangay Gábor

2012. kétpárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely Márton
          négypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely Márton, Elekes Szilveszter, Haller Ákos

Haller Ákos, Elekes Szilveszter, Papp
               Gergely, Pétervári-Molnár Bendegúz

2013. négypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely Márton, Elekes Szilveszter, Haller Ákos

2014. kétpárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergely Márton

2015. kétpárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz és Papp Gergely Márton

2016. egypárevezős: 
Pétervári-Molnár Bendegúz  
Az év sportolója

1958. Második helyezett: Pap Kornélia
1959. Pap Kornélia
1960. Pap Kornélia
1961. Pap Kornélia
1975. Ambrus Mariann
1977. Ambrus Mariann
1978. Harmadik helyezett: Ambrus Mariann

Az év evezőse

1975. Ambrus Mariann
1976. Ambrus Mariann
1977. Ambrus Mariann
1978. Ambrus Mariann
1979. Ambrus Mariann
2014. Pétervári-Molnár Bendegúz

Pétervári-Molnár Bendegúz
Szabályzatok:

Alapszabály
Fegyelmi Szabályzat
Házirend
Működési Szabályzat
Befektetési Szabályzat

Szauna üzemeltetési szabályzat


MESZ: Versenyszabályzat

Űrlapok:
BEE_Sportolói nyilatkozat

Egyebek:
2014. évi Közhasznúsági Jelentés
2015. évi Közhasznúsági Jelentés1923
            Elkészült az új clubház 1927-ben
            megnyert díjak 1927
            úton Linz felé
1923. A Clubház 1927. Díjak 1927. Linz felé
1927 Túra
            a Dunán: Wachau 1927
            Hazafelé A
            Dunaharaszti-díj győztes csapata: Kern,
            Gyuróczy, Szabó, Ballya, kormányos: dr Andor
1927. Wachau 1927. Hazafelé 1927. Győztesek
Helyes és
            Markovics scullistáink Az FTC
            BEC klubközi versenyben győztes négyesünk:
            Helyes, Gyuróczy, Szabó, Ballya, kormányos:
            Markovits Téli
            training a Szövetség kasztli-helyiségében
1927. Scullistáink 1927 Négyes 1927 Kasztli
Társas
            összejövetel 1928 Helyes József, Kozma László 1928
            Díjak
1927. Összejövetel 1928. Dubló 1928. Díjak
A
            Clubház kis átalakítással Kozma
            László 1928 Bécs
            Négyes: Domonkos Pál, Gyurkócsy Károly, Szabó
            László, Ballya Hugó, korm.: Bányai Béla
1928. Clubház 1928. Kozma 1928. Bécs
Négyes:
            Helyes József, Hajduschek Károly, Török Sándor,
            Kozma László, korm.: Horváth István 1928 Házi verseny 1928 Házi verseny
1928. Négyes 1928. Házi Verseny 1928. Házi Verseny
Nyolcas:
            Viola Gábor, Simon Ferenc, Lendler Rezső, Kern
            Lajos, Domonkos Pál, Gyurkóczy Károly, Szabó
            László, Ballya Hugó, korm.: Banyai Béla Kozma
            László A
            clubház 1929.
1928. Nyolcas 1929. Kozma 1929. Clubház
1929.
            Négyesünk a bajnokság finisében Négyes:
            Domonkos, Gyuróczy, Szabó, Ballya, korm.:
            Markovits I Mérei
            József alapítótag
1929. Finis 1929. Négyes Mérei József

1945 A háború utáni első túra 1945 Reggel a Tahi kanyarban 1946.
            Kisorosz:i Nomád élet a Pünkösdi túrán
1945. túra 1945. Tahi 1946. Kisoroszi
1946. Apostag Csendélet a táborban 1946. Apostag A "kis nyolcas" Tóni és Pinya tréning után
1946. Apostag 1946. "Kis nyolcas" Tréning után
Ibolya, Gizi Dagadt Attila, Kis J.,Sanya,
            Mackó Eifellenberg Erzsi, Füredi Erika, Németh
            Gizi, Angyal, Mackó Takács Sanyi
1958. Túra 1958. Ráckeve 1958. Csepel
1958. Takács Sanyi 1958. verseny Csepelen a Temesben Piknik a
            teraszon
1958. Takács S. 1958. Csepel Piknik a teraszon
1959.
            A klubház 1959.
            A klubház 1959.
            Tanmedence
1959. A klubház 1959. Klubházunk 1959. Tanmedence
1959.
            Újpesti Öböl 1959. A
            Népszigeti spiccen 1961.
            szeptember 3.-án a vízitelepen
1959. Öböl 1959. Szigetspicc 1961. A telepen
1965. Kéri Jutka 1967.
            Bajnokság: Csöre Zs., Putz Erzsi 1969.08.
            06. Csepel: Bartók, Tompos, Kéri
1965. Kéri Jutka 1967. Bajnokság 1969. Csepelen
Pap
            Kornélia Avenciusz Klári és Zilachi Éva junior
            bajnokok Bárdos
            Györgyi evezős és Hocubi Antal kajakos esküvője
Pap Kornélia Junior bajnokok Esküvő

Budapest  Evezős Egyesület

1133 Budapest, Népsziget út 1-3.   Telefon: 06-(30)-341-47-28   e-mail: info@evezz.hu   Bankszámla szám: 16200010-61399055-00000000   Adószám: 18040843-1-41