Vizisportok

Az evezés

Négypárevezős

„Nincs még egy olyan sport, mint az evezés, amely olyan fizikai és erkölcsi tulajdonságokat kínál a fiatalságnak, mint az erő, állóképesség, kezdeményező készség és egészség!”

Pierre de Coubertin

A leggyorsabb ember hajtotta vízi eszköz: az evezőshajó. Az evezés során a test minden izma dolgozik, s nem is akárhogy: e sporthoz egyaránt szükség van állóképességre, erőre, gyorsaságra, és persze koncentrációra, egyensúlyra, technikára.

- Evezhetsz 9-től 99 éves korig, de akár már 3 évesen is lehet valaki kormányos!
- Evezhetsz egyedül, evezhetsz a társaddal, vagy akár nagyobb csapatban is.
- Evezhetsz a folyókon, tavakon, tengereken, de akár az óceánon is át!
- Evezhetsz könnyedén hogy kikapcsolódj, de evezhetsz teljes erőből, hogy eddzed magad.
- Az erőkifejtés és a pihenés ritmusosan ismétlődik minden egyes csapásban, miközben a természet elválaszthatatlan részévé válsz.

De az evezés nem csak sport, az evezés egy életforma: akit egyszer megérint a csónakház hangulata, az evezés ritmusa, a Duna illata, az többet nem feledi!

Kajak

kajak

Az első kajakot az eszkimók építették fából, csontból és bőrből. Idővel a skandinávok, majd a németek, angolok átvették e hajótípus használatát. 1933-ban rendezték meg az első kajak-kenu Európa-bajnokságot, 1936-ban pedig már az olimpiai számok között is szerepelt. Magyarországon egészen a második világháborúig az Evezős Szövetséghez tartozott a kajak-kenu sport is.
Ma az egyik legeredményesebb sportágak közé tartozik. A síkvízi változata mellett több típusa is kialakult:
- A kisebb parti hullámoknak ellenálló, tengeri kajak
- A zubogókon használható, vadvízi kajak
- És a kajak-póló: ami egy vízilabdával a víz fölött 2 méterre elhelyezkedő kapura játszott labdajáték

Kenu

Kenu

Az észak-amerikai indiánok jellegzetes hajója volt eredetileg a kenu, amelyet fatörzsből vájtak ki illetve később favázra feszített bőrből készítettek. A kenuban ülők csak az egyik oldalon eveznek, lapátjuk elfordításával irányítva azt. A versenykenukban féltérden eveznek. Hazánkban a műanyag hajók megjelenése után, a hetvenes években vált a túrakenuzás népszerűvé.

Sárkányhajó

Sárkányhajó

A sárkányhajózás ázsiai eredetű sportág. A sárkányfejjel-farokkal díszített 13 méter hosszú hajót 20 evezős hajtja kenulapátokkal. Az irányért a kormányos, a ritmusért pedig a dobos felel.

Dél-Kínában 2000 éves múltra tekint vissza, Európában azonban csak az 1980-as évektől terjedt el.

SUP

SUP

Ez a SUP azaz a Stand up Paddle szónak a rövidítése, amit magyarra lefordítva leginkabb "állva evezést" jelent. Könnyen elsajátítható, kortól nemtől függetlenül. A SUP-ot elsősorban szabadidős, rekreációs céllal használják, de egyre több SUP versenyt is rendeznek. Tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ergométer

Evezős Ergométer

Az ergométer az evezős mozgást szimuláló szerkezet, amely lehetőséget nyújt rá, hogy télen, illetve a vízfelületektől távol, akár otthon is gyakoroljuk az evezést. A vízen való evezéshez hasonlóan, az ergométeren történő edzés is az egész testet megmozgató, ízületkímélő mozgás, amely kiválóan alkalmas az állóképesség fejlesztésére. Használata gyorsan elsajátítható, ellenállása személyre szabható. Pontos visszajelzést ad a sportolók önmagukhoz és egymáshoz viszonyított teljesítményéről (csapásszám, sebesség, energiafelhasználás). Az ergométereket számítógéphez csatlakoztatva látványos versenyeket lehet rendezni, akár az interneten keresztül is! Rendeznek ergométeres Országos, Európa illetve Világbajnokságot is; a 2017/18-as tanévtől kezdődően diákolimpiai versenyszám. Az evezős ergométerben rejlő lehetőségeket egyre több sportág kezdi felismerni, főleg ahol az állóképességnek nagyobb szerepe van. Az evezősök mellett, vízilabdások, kajakosok, különböző küzdősportokat űzők is használják erőnléti programjaikban.

Ergométer Ergométer
AYCM
OTP MKB K&H

Támogatóink

EMMI MOB NSK MESZ 13.Ker.Önk. SKLUT 13 MAGNET Expodom Vidám Vidra OVER

© 2018 Budapest Evezős Egyesület - Budapest Csónakház

Cím: 1138 Budapest, Népsziget út 1-3.

Telefon: +36 30 341 4728

E-mail: info(kukac)evezz.hu

Bankszámla szám: 16200010-61399055-00000000

Adószám: 18040843-1-41